Vetpercentage verlagen, waarom en hoe (introductie).

Op 22 maart besloot ik om mijn vetpercentage te verlagen van zo’n 13% naar 8-9%. De voornaamste reden hiervoor was om jullie beter te kunnen begeleiden bij het behalen jullie doelen. Door zelf te ervaren hoe het is om af te vallen, ben ik een completere personal trainer geworden.. In dit artikel ga ik je vertellen welke vragen ik voor mijzelf wilde beantwoorden, wat heb gedaan en wat ik vooral niet heb gedaan om mijn doel te bereiken.

Het resultaat van de eerste 24 dagen

Vetpercentage Verlagen Personal Trainer Nijmegen

Waarom ik mijn vetpercentage wilde verlagen.

1. Trainingsmotivatie

Om gemotiveerd te blijven is het belangrijk dat je een doel hebt om voor te trainen. Twee maanden geleden zwakte mijn motivatie af en werd het dus tijd om een nieuw doel te stellen. In het verleden ben ik alleen bezig geweest om meer te eten om zo spiermassa op te bouwen. Echter nog maar 2 maanden de tijd tot mijn reis, de zomer in aantocht en mijn vetpercentage toen was dit geen optie. Het logische gevolg was dus om het verlagen van mijn vetpercentage als doel te stellen.

Without a goal you can’t score.

2. Intensieve praktijkstudie

Ik had dus geen eigen ervaring met het verlagen van mijn vetpercentage, ondanks dat ik vele klanten hiermee succesvol heb geholpen. Om een betere en completere personal trainer te worden was het belangrijk dat ik ook dit proces zou doorlopen. Om er zo achter te komen wat je voelt, welke uitdagingen je tegenkomt en welke oplossingen ik hier zelf voor kon verzinnen. Oftewel een intensieve praktijkstudie.

Knowing is not enough, we must apply.  -Bruce Lee.

3. IJdelheid

Was ik ontevreden? Nee, zeker niet. Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering en nu ik een lager vetpercentage heb vindt ik mijn lichaam wel mooier. Maar ik besef me ook, dat ik van dag tot dag niet gelukkiger wordt van het hebben van een summerbody. Progressie werkt voor mij verslavend, hiermee was en is het proces voor mij belangrijker dan het eindresultaat. Toch kan ik niet ontkennen dat ik ijdel ben en het leuk vindt om een stapje dichter bij mijn ‘ideaalbeeld’ te komen.

Belangrijke vragen.

Bij dit stukje praktijkstudie hoort natuurlijk ook een doel. Het proces en daarmee de ervaring is voor iedereen persoonlijk. Toch kan ik door deze vragen voor mijzelf te beantwoorden mijn klanten straks beter begeleiden, doordat ik beter snap wat ze doormaken en welke uitdagingen ze tegen komen.

 1. Hoeveel moeite kost het (mij) om m’n vetpercentage te verlagen?
 2. Is het de moeite waard om je vetpercentage te verlagen?
 3. Hoeveel moeite kost het om mijn vetpercentage op dit niveau te houden?
 4. Welke obstakels kom ik tegen?
 5. Welke praktische tips en oplossingen kan ik verzinnen (voor mijzelf en voor mijn klanten)?

Wat heb ik precies gedaan?

Hieronder volgt kort samengevat wat ik heb gedaan. In volgende artikelen zal ik concreet vertellen hoe ik dit heb gedaan. Zoals je waarschijnlijk zelf ook zult zien, voeding is het allerbelangrijkste.

Voeding

Magere kwark met mango op een houten tafel
 • De energiebehoefte voor mijn doel berekend (2000 kcal/dag)
 • 1,7 – 2g eiwit per kg lichaamsgewicht per dag gegeten.
 • Eten afwegen en bijhouden in myfitnesspal
 • Portiegrote veranderd
 • Bereidingswijze veranderd (Bijvoorbeeld Gepofte aardappel (5 minuten recept)
 • Voedselkeuzes veranderd (heel, heel, heel veel meer groente tussen de 500-1000 gram per dag)
 • Nieuwe recepten en voedingsmiddelen ontdekken (Bijvoorbeeld de Protein ijskoffieDessert: Aardbei eiwit fluff met kwark)
 • Goed voorbereid zijn op ‘lastige momenten’ (en veel te veel eiwitrepen gegeten, haha)
 • Eén dag in de week ‘losgaan’, maar niet compleet overboord

Training

Karel Pieters Personal Trainer Squat
 • 3x per week krachttraining (fullbody)

Wat heb ik niet gedaan.

 • Meer bewegen
 • Mijn trainingsprogramma aangepast
 • Cardio
 • Crunches of sit-ups
 • Leven als een kluizenaar
 • Geen alcohol drinken en niet meer deelnemen aan sociale gelegenheden
 • Neurotisch alles tot op de milligram bijhouden.

Hoe ik jullie nog verder ga helpen.

Om jullie te helpen met het bereiken van je doelen ga ik de komende tijd uitgebreidere blogposts schrijven. Hierin zal ik vertellen wat ik heb gedaan en hoe jij praktisch en concreet te werk kan gaan om je vetpercentage te verlagen. Momenteel staan er 7 blogposts gepland met allemaal een belangrijk onderwerp.

 1. Hoe stel ik een goed doel op.
 2. Hoe bereken ik mijn voedingsbehoefte.
 3. Hoe gebruik ik myfitnesspal optimaal (simpel & efficiënt).
 4. Hoe houd ik mijn progressie bij?
 5. Wat moet ik eten om af te vallen?
 6. Hoe bereid ik mijn eten om af te vallen?
 7. Hoe houd ik mijn behaalde resultaat vol?

De blogposts zullen niet op chronologische volgorde worden geschreven. De reden hiervoor is dat deze artikelen ook zullen dienen als naslagmateriaal voor mijn eigen (online) cliënten. De artikelen die voor hen het belangrijkst zijn zullen daarom als eerste worden geschreven.

Blijf op de hoogte van de laatste artikelen!

Wil jij ook je vetpercentage verlagen? Mis dan geen enkele blogpost meer, volg Dedicated to Life op Facebook & Instagram.

Meld je hieronder ook aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en krijg meteen gratis het Macronutriënten Venn Diagram toegestuurd.

[emaillocker id=”7316″]
macronutriënten venn diagram gevuld met voedingsmiddelen
macronutriënten venn diagram leeg
[/emaillocker]

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Blauwe bessen
Send this to a friend