Het ultieme mealprep recept is een veelzijdige bolognesesaus. De saus is rijk aan verschillende groente, lekker, gezond, gemakkelijk te bewaren en naar ieders smaak te maken. Met kleine aanpassingen kan deze saus dienen als basis voor meerdere gerechten zoals; spaghetti, macaroni, lasagne, chili con carne of als taco- en wrapvulling. Hiermee is het recept uitermate geschikt om grote hoeveelheden in een keer mee te maken die je over een verloop van tijd kan eten (aka: mealpreppen).
Ingrediënten en voedingswaarde
Voedingswaarde ultieme mealprep recept
Ingrediënten | Hoeveelheid | Kcal | Eiwit |
---|---|---|---|
Rundergehakt | 500 gram | 1100 | 95 |
Ui | 3 stuks (300g) | 120 | 3 |
Champignons | 1 bakje (400g) | 112 | 4 |
Paprika (groen & geel, ik bewaar rood altijd voor guacamole of salades) | 2 stuks (400g) | 104 | 4 |
Tomatenpuree | 5 blikjes (350g) | 231 | 12 |
Tomaten | 3 stuks (380g) | 70 | 4 |
Knoflook | 4 teentjes (20g) | 28 | 1 |
Totaal | 1764 kcal | 132g |
Voedingswaarde voor 1 portie bolognesesaus (1/5e van het totaal, zonder pasta)
- 353 kcal
- 23 g koolhydraten
- 17 g vet
- 26 g eiwit
- 6 g voedingsvezel
Voedingswaarde van het totale recept (zonder pasta)
- 1765 kcal
- 114 g koolhydraten
- 85 g vet
- 132 g eiwit
- 29 g voedingsvezel
1 portie á 75 gram ongekookte AH Biologisch Volkoren spaghetti bevat 262,5kcal, 1,9 gram vezels en 8,25 gram eiwit.
Benodigdheden
- Snijplank
- Scherp mes
- Blikopener
- Eén grote pan voor de saus
- Eén pan voor de pasta
Bereiding
- Bak het gehakt rul en zet eventueel een pan kokend water op voor de pasta.
- Snipper ondertussen de uien.
- Voeg deze toe aan het gehakt.
- Maak de champignons schoon en snij ze in 4 stukken.
- Voeg de champignons toe.
- Snij ondertussen de tomaten in blokjes en voeg ze toe aan het geheel.
- Snij de groene en gele paprika, de rode kan je bewaren voor bijvoorbeeld guacamole.
- Open de blikjes met tomatenpuree
- Voeg de tomatenpuree toe aan het geheel en blijf roeren.
- Snij de knoflook fijn.
- Voeg de knoflook samen met Italiaanse kruiden (oregano, basilicum) toe aan het geheel.
- Laat 2 á 3 minuten door pruttelen. Proef met een kleine lepel of het op smaak is, eventueel verder op smaak brengen.
- Nu is er de mogelijkheid om van de basissaus verschillende gerechten te maken, dit wordt later nog aangevuld.
- Verdeel de saus over bakjes of schep op. Bon appetit.