TAAFT: beter slapen (twilight & f.lux)

There’s An App For That, oftwel TAAFT is een item waarbij waardevolle en interessante technologie en apps worden besproken. Deze week apps die ervoor zorgen dat je beter slaapt, voor android: “twilight” en voor Windows en OS X “f.lux“. Slaap is essentieel voor gezondheid, prestatie en herstel. Deze apps filteren het blauwe dat ervoor zorgt dat je wakker blijft, hierdoor slaap je beter en sneller.

Verminderde slaapkwaliteit en kwantiteit

Slaaptekort is een van de grootste gezondheidsproblemen van Nederland. Bijna één op de drie Nederlanders (28 procent) geef aan in het jaar 2014 slaapproblemen te hebben gehad. Slaapproblemen komen hiermee op de derde plaats van meest genoemde gezondheidsproblemen (1).

Slaap is essentieel voor je gezondheid, prestaties en herstel. Genoeg reden dus om ervoor te zorgen dat je wat beter slaapt.

Experimenteel onderzoek zijn er aanwijzingen dat de tijd waarop personen gaan slapen gemiddeld met een uur wordt verlaat. Wanneer men enkele uren voor het slapen gaan leest vanaf een tablet (2).

De meeste personen brengen de complete dag achter een scherm door. Tot minuten voor het slapen aan toe. Het is niet gek dat ons natuurlijke ritme hierdoor wordt verstoord.

Blauw licht

Eén van de oorzaken dat we minder slapen is door de introductie van smartphones, tv’s, laptops en computers. Al deze apparaten zenden blauw licht uit dat ervoor zorgt dat je biologische ritme wordt verstoord.

Dit komt doordat er in het oog zich lichtreceptoren bevinden genaamd melanopsine. Deze receptoren zorgen er niet voor dat we kunnen zien, maar reguleren onze biologische klok. Op deze manier wordt ons slaap- en waakritme gesynchroniseerd met het op- en ondergaan van de zon.

Deze receptoren zijn vooral gevoelig voor blauw licht. We kijken de hele dag vanaf ontwaken tot het slapen gaan op beeldschermen die blauw licht uitstralen. Hierdoor wordt de aanmaak van het hormoon melatonine, het hormoon dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt, geremd.

Het verschil tussen een scherm zonder en met twilight.

Twilight & F.lux

Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem. Voor de computer is dit F.lux en voor de mobiele telefoon is dit Twilight. Deze apps filteren het blauw licht eruit, waardoor je sneller in slaap komt en je slaapkwaliteit verbeterd.

Hoe Twilight werkt

Wat doen Twilight & F.lux?

  • Filtert het blauwe licht van je beeldscherm, hierdoor kleurt je scherm rood/roze.
  • Loopt gelijk met de op en ondergaande zon, gebaseerd op je locatie.
  • Zorgt voor meer comfort als je voor het slapen gaan en ’s nachts op je telefoon kijkt.
  • Zorgt voor veel meer comfort als je ’s avonds nog aan het werken bent op de computer of laptop
  • Beide apps zijn gratis.
De locatiekiezer van twilight, zodat je app kan synchroniseren met de zonsop- en ondergang.
De locatiekiezer van Twilight, zodat je app kan synchroniseren met de zonsop- en ondergang.

Wat doen Twilight & F.lux niet?

Oordeel

Beide apps gebruik ik nu meer dan twee jaar. Vroeger had ik nog wel eens last van vastlopers met Twilight, maar momenteel is ook deze app zeer stabiel. Het grootste voordeel is dat je ’s avonds niet meer in een bouwlamp kijkt als je nog even wat op je telefoon moet doen voor het slapen gaan.

Ik kan iedereen aanraden om op Windows en OS X Twilight te installeren en op Android F.lux.

Slaap lekker.

Bronnen

(1) https://justgetflux.com/research.html
(2) http://www.nu.nl/werk-en-prive/4148706/drie-nederlanders-heeft-afgelopen-jaar-slaapproblemen-gehad.html

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

shouldn't you be working text from StayFocusd in the middleBrad-Pitt-fight-club-body
Send this to a friend