TAAFT: StayFocusd

There’s An App For That, oftwel TAAFT is een item waarbij technologie en apps worden besproken. Technologie kan indien goed toegepast een toevoeging zijn aan ons leven. De mogelijkheid tot automatiseren en versimpelen zijn eindeloos. Deze week wordt de extensie: “StayFocusd” voor de chrome browser besproken. In StayFocusd kan je een tijd opgeven dat je maximaal wilt spenderen op een website. Nadat de tijd verstreken is wordt de website automatisch geblokkeerd.

Infobesitas

We leven in een tijdperk waarin de mogelijkheid om informatie tot ons te nemen eindeloos is. Overal en ieder moment kunnen we op de hoogte worden gebracht van het laatste nieuws. Helaas brengt deze rijkdom aan informatie brengt een schaarste aan aandacht met zich mee.

A wealth of information creates a poverty of attention. -Herbert Simon

Voor productiviteit is ‘altijd connected zijn’ een grote stoorfactor. Iedere keer dat je schakelt tussen taken kost het je weer 3 á 4 minuten om alle informatie paraat te krijgen in je hoofd die je nodig hebt.

Multitasking is killing productivity.

Facebook

De grootste bron van afleiding is voor mij toch echt Facebook. Afgeleid? Facebook. Iets posten voor Dedicated to Life? Facebook. Berichtje sturen naar vrienden? Facebook. Een vraag voorleggen aan concullega’s? Facebook. Op de wc? Facebook.

Het was voor mezelf in het begin goed te rationaliseren aangezien ik alle ‘movers and shakers’ van de fitnessindustrie volg. Dus te verantwoorden als onderdeel van mijn proffesionele ontwikkeling.

Na een kritische blik te hebben geworpen op mijn Facebookgebruik kon ik toch echt geen ander oordeel vellen dan een waardeloze tijdsinvestering. Anekdotisch zou je de wet van pareto ernaast kunnen leggen. Een tijdsinvestering van 80% voor 20% van de kennis (waarschijnlijk eerder 95/5).

Tijd voor verandering

Het probleem was geconstateerd, dus nu op zoek naar de oplossing om de macht van dit blauwe monster in te dammen. Als eerste heb ik natuurlijk de meest voor de hand liggende stappen genomen:

 • Facebook uit de bladwijzers van de browser verwijderen
 • De Facebook app verwijderd van mijn telefoon (krijg je gewoon automatisch meegeleverd en kon ik alleen maar uitschakelen)
 • Op mijn mobiel de toestemming ingetrokken om via de chrome browser push berichten naar m’n telefoon te versturen. Jazeker, zelfs zonder app bestookt Facebook je nog met de laatste updates.

StayFocusd

De genomen stappen waren echter niet genoeg, waardoor ik nog steeds teveel tijd doorbracht op Facebook. Dus werd het tijd voor een meer rigoureuze maatregel.

Na een google search op “Facebook blokkeren”, kwam ik uit bij de extensie voor chrome: StayFocusd.

Wat doet StayFocusd

 • StayFocusd laat je een de tijd opgeven die je maximaal wilt spenderen op een website. Is deze tijd verstreken dan wordt de website geblokkeerd tot de dag erna. Indien je op een laptop en pc werkt (zoals ik) kan je de extensie laten synchroniseren waardoor je ook echt maximaal de kan doorbrengen die je hebt aangegeven.
 • Nuclear option, behalve whitelist (blokkeer alle websites behalve die op de whitelist staan)
 • Nuclear option (blokkeer de volledige browser)
shouldn't you be working text from StayFocusd in the middle
Dit bericht krijg je te zien zodra de tijd op een website verstreken is.

Wat doet StayFocusd niet

 • Geen synchronisatie met je mobiele telefoon
 • Blokkeert maar 1 browser als je dus echt om de blokkade heen wilt is het niet heel moeilijk. (zie het stuk over gedragsverandering)

Gedragsverandering

Ons gedrag bestaat voor zo’n 95% uit gewoontes. Super efficiënt tenzij het om de verkeerde gewoontes gaat. Het lastige van gewoontes is dat ze bijna automatisch gaan en we ze dus uitvoeren voordat we er erg in hebben.

Om een gewoonte te kunnen doorbreken moeten er de volgende stappen plaats vinden:

 1. Bereidheid om een gewoonte te willen doorbreken.
 2. Inventarisatie: wanneer en waar vindt de gewoonte plaats.
 3. Interruptie: een bewust moment creëren waarin je de keuze kunt maken om een gewoonte wel of niet uit te voeren. In dit geval de StayFocusd extensie die mijn tijd op Facebook limiteert tot 10 minuten. Hierdoor wordt de tijd op Facebook waardevoller en kan ik mijzelf de vraag stellen of het daadwerkelijk nodig is om op Facebook te zitten.
 4. Nieuw gedrag inslijten:
  • Op het werk: to-do list checken voor taken die nog moeten worden gedaan.
  • Thuis: 10 bladzijdes van een boek lezen.

Oordeel

Tot zover is StayFocusd zeer waardevol voor me geweest. Door de limitatie van tijd wordt je gedwongen om prioriteiten te stellen. Hierdoor kom ik alleen nog met een ‘doel’ op Facebook en niet om gedachteloos te scrollen.

Het absurde is dat het in het begin bij mij echt voor lichte afkickverschijnselen zorgde, voornamelijk een onrustig gevoel. Mijn dagen op Facebook waren comfortabel maar zeer onbevredigend. De hoeveelheid werk die ik nu verzet is makkelijk het dubbele. Hierdoor wordt iedere dag waardevoller en bevredigender.

Kijk eens kritisch naar wat jou tijdverspillende websites zijn en limiteer ze met StayFocusd.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Vrouw die vanaf een tablet leest met en zonder twilight app
Send this to a friend