Mijn belofte naar jou is om in 30 minuten minimaal 20 kg lichter te worden. Deze techniek werkt 100% gegarandeerd en is volledig gratis. Tijd om afscheid te nemen van al die extra ballast die je al jaren met je meezeult. Na afloop zal je je gegarandeerd lichter, energieker en voldaan voelen.
Essentialisme, komen tot de kern
De explosie
De terugweg
Gisteravond in de bus op de terugweg van Antwerpen naar Nijmegen was ik de 4-hour workweek aan het lezen. Toen ontvlamde er ineens iets in mij. Een gigantische rush van energie en inspiratie. Er ontstonden allerlei nieuwe ideeën. En allerlei oude ideeën vielen als puzzelstukjes in elkaar. Soms kan je eindeloos nadenken over een probleem. Een week later stort er zich dan ineens een bak inspiratie over je uit. Dit was zo’n moment.
Opruimdrang
Ineens had ik een gigantische drang om op te ruimen. Met mijn wereldreis in het vooruitzicht heb ik deze drang wel vaker gehad. Maar dit was echt extreem.
Wat is echt essentieel?
De afgelopen tijd ben ik vaker bezig geweest om te evalueren wat ik nou echt nodig heb aan spullen. Want alles wat ik bezit moet ik verhuizen en opslaan.
Daarnaast leef ik de komende maanden uit een rugzak. Dit zorgt ervoor dat ik me de afgelopen weken bijna iedere dag afvraag: “wat nou echt essentieel (om mee te nemen)?”. Het antwoord op deze vraag is: “eigenlijk bar weinig”.
Gisteravond klikte het ineens. Ik kwam tot de kern. Hierdoor voelde het alsof alle spullen die ik door de jaren heen heb verzameld een gigantische ballast waren.
De vonk
Het eerste inspiratiemoment
Dit was niet de eerste keer dat ik echt in aanraking kwam met het concept opruimen. Dat was namelijk tijdens een presentatie over opruimen door Tirza Roor (Chaoscoach).
Je denkt misschien opruimen wat suf, maar met de achterliggende ideeën inspireerde het me toen al enorm. Het begon met te definiëren wat opruimen nou eigenlijk echt is. Nee, het is niet spullen in de kast stoppen. En nee, het is niet simpelweg dingen weggooien.
Opruimen: alles wat je nodig hebt op de juiste plek opbergen en alles wat je niet meer nodig hebt wegdoen.
Daarna werd er verteld over de psychologie achter het opruimen en bewaren van spullen. We kregen praktische handvatten mee om zelf beter te leren opruimen.
Dit zijn twee handige kaartjes. Eén met de 10 slechtste excuses om spullen te bewaren en één kaartje met 15 vragen die je helpen met opruimen. Deze vragen zijn te vinden aan het einde van het artikel en gratis te downloaden als handig overzicht.
De voordelen van opruimen
1. Geldbesparing, ijk opnieuw je aankoopkompas .
Alles wat je gekocht hebt staat voor een keuze die je bewust of onbewust hebt gemaakt. Waarschijnlijk is op dit moment je blik troebel, omdat je wegkijkt voor je fouten en excuses verzint. Want spullen wegdoen is nou eenmaal oncomfortabel en confronterend.
Afstand doen van spullen is een van de beste manieren om weer een heldere blik te krijgen op wat je nou echt nodig hebt. Het zal ervoor zorgen dat je aankoopkompas opnieuw wordt geijkt. Hierdoor zal je in de toekomst betere beslissingen maken met aankopen. Naast geldbesparing zijn er dan natuurlijk de volgende voordelen die zich indirect voordoen doordat jij minder spullen koopt die je niet nodig hebt.
- Beter voor het milieu
- Minder troep
- Meer ruimte
2. Rust en ruimte, in je hoofd en in je huis
Tijdens het opruimen kom je allemaal spullen tegen waarvan je het bestaan niet eens meer wist. Maar zodra je de beslissing moet maken om het weg te doen, dan voelt het ineens alsof je moet kiezen wie van je vrienden je moet omleggen.
Jawel, je wordt gegijzeld door je eigen spullen.
Bevrijd jezelf!
Door op te ruimen loos je een gigantische hoeveelheid aan mentale ballast. Dit zorgt ervoor dat je veel meer ruimte hebt om je te concentreren op de dingen die er wel toe doen. Daarnaast ben je alleen nog maar omringt met spullen die er echt toe doen.
“The things you own, end up owning you” -Tyler Durden (Fightclub)
3. Een euforische rush
We willen ons allemaal gelukkiger voelen. Ik heb goed nieuws voor je, opruimen gaat zorgen voor een euforische rush. Geluksgevoel is namelijk gebaseerd op het aantal positieve emoties dat je beleefd.
Om dit geluksgevoel op te stuwen naar maximaal euforische hoogtes kunnen we positieve emoties delen. Dit zorgt voor het 1+1=3 effect.
De sterkste emotie is namelijk een gedeelde emotie.
Voorbeeld: denk eens terug aan de laatste keer dat je super gelukkig was.
Was je toen alleen?
Nee? Zie je, een gedeelde emotie is beter ;).
Ja? Had je de gigantische drang om meteen iemand die dicht bij je staat erover te vertellen? Zie je, een gedeelde emotie is beter ;).
Gedeelde waardering en dankbaarheid, het recept voor pure euforie.
Een hele sterke positieve emotie is dankbaarheid of waardering. Stel je voor dat je je alleen nog maar kon omringen met dingen die er toe doen. Dingen die je echt waardeert.
Dit is geen utopie, dit kan. Opruimen is de eerste stap.
Het leven is altijd in evenwicht. Aan de ene kant een overschot zorgt aan de andere kant voor een gebrek. Een overschot aan vrije tijd, zorgt voor een gebrek aan plezier. Een overschot aan informatie, zorgt voor een gebrek aan aandacht. Een overschot aan spullen, zorgt voor een gebrek aan waardering.
Verminder je spullen, vergroot de waardering voor wat je hebt.
“Een overschot aan spullen zorgt voor een gebrek aan waardering.” –Karel Pieters
Delen
Maak de mensen om je heen blij. Heb je spullen waarmee je weet dat je iemand blij kan maken, geef het weg. Zoals eerder gezegd, een gedeelde positieve emotie is de sterkste.
Nieuwe ervaringen
Je bent een optelsom van al je ervaringen, niet je bezittingen. Verkoop de spullen die de tijd en moeite waard zijn om te verkopen. Ga met dit geld samen met je naasten iets leuks doen. Een gedeelde positieve emotie… ik val in de herhaling.
De techniek voor opruimen
Een schaarste aan tijd zorgt voor focus. Hierdoor ga je betere prioriteiten stellen. Gisteravond had ik slechts 1 doel, binnen 30 minuten zoveel mogelijk mentale ballast dumpen. Wat je doet is simpel.
- Lees de: “10 slechtste excuses om spullen te bewaren” & “15 spullenvragen” door.
- Leg een rol vuilniszakken klaar (of iets anders waarin je makkelijk de spullen kan verzamelen).
- Zet een timer op 30 minuten (niet langer!)
- Ga als een sneltrein door al je spullen, open alle kasten, lades en bakken.
- Je bent op een missie! Probeer zoveel mogelijk weg te doen. Verlos jezelf van die mentale ballast.
- Alles wat nog waarde heeft om weg te geven of te verkopen in één of meerdere zakken.
- Alles wat geen waarde heeft en weg mag in andere zakken.
- Ga eventueel langer door, zorg wel dat je het tempo erin houdt. Kak je in? Ga dan een andere keer verder, opruimen kan mentaal een zwaar proces zijn.
Conclusie over opruimen
Opruimen is een fantastische maar ook lastige en confronterende manier om te herdefiniëren wat je echt nodig hebt. Je kan beter teveel uitgeven voor wat je echt wilt hebben, dan te weinig voor iets dat je niet wilt hebben.
Dit was voor mij niet mijn eerste opruimetappe. Ik heb namelijk al minimaal twee keer eerder ‘grondig’ huisgehouden. Het is een proces en iedere keer gaat het makkelijker. Je beseft je namelijk iedere keer dat de spullen waarover je twijfelt nooit worden gebruikt of weinig echte waarde vertegenwoordigen.
Je kan beter net iets te weinig hebben dan teveel. Wat voelt als net iets teveel is in de realiteit namelijk heel veel teveel. Wat voelt als net te weinig is vaak veel meer dan voldoende.
Minder spullen hebben prikkelt je creativiteit, je moet namelijk meer doen met minder. Het zorgt voor ruimte en energie. Het zal je dwingen om meer de connectie met anderen op te zoeken.
Je bent niet overal op voorbereid en zal niet altijd alles hebben. Iets wat veel mensen eng vinden in deze individualistische samenleving. Iets afhankelijker zijn van een ander. Het is echter een paradox. Je kan in mijn ogen beter iets afhankelijker zijn van anderen dan een slaaf van je spullen.
Meer vrijheid van spullen, meer connectie met mensen.
Gratis download om je te helpen met opruimen.
Download de twee handige overzichtskaartjes met de
- 10 slechtste excuses om spullen te bewaren
- 15 spullen vragen (je hulp bij opruimen)
Deze handige download wordt je aangeboden door Tirza Roor. Als Chaoscoach helpt ze jou om op te ruimen. Opruimen is voor haar slechts een middel. Het uiteindelijke doel is dat je je leven inricht zoals je altijd al wilde. Zoek je dus professionele hulp om van al je ballast van te komen, stuur haar dan een berichtje.